Japanska mammor i ett nötskal

Som lärare stöter jag i princip dagligen på föräldrar till de lite yngre eleverna på skolan, främst då mammorna, som givetvis är hemmafruar och lediga hela tiden. Dessa mammor består av två olika typer. De som tackar så mycket och ser sitt barns studier som något fördelaktigt för framtiden, och de som enbart jämför med andra och är fullständigt tävlingsinriktade.

Jag blir inte ens förvånad längre. De skiter fullständigt i vad deras egna barn klarar av eller i vilken klass de går, så länge deras kompisar (a.k.a mammornas väninnors barn) inte är bättre. Det handlar inte om barnens egna utveckling för fem öre, de ska bara hålla jämna steg med resten av ungarna, även om det i praktiken många gånger är omöjligt på grund av motivationsbrist eller för trång hjärna.

Men de är betalande kunder. Utlärandet är inget annat än ren business här, så det gäller att vara så tillmötesgående som möjligt. Det är inte ovanligt att man stundtals får göra allt åt den ointresserade ungen under en lektion, och mamman skiter i vilket. Hur deras barn avancerar spelar ingen som helst roll, så länge de faktiskt gör det.

Så nu i vågorna av influensapaniken som drabbat bland annat Osaka läser jag följande i en japansk dagstidning angående att vissa skolor slagit igen en vecka, och kan inte låta bli att dra på smilbanden åt hur typiskt det är.

”Föräldrar är oroade för hur detta veckolånga uppehåll påverkar deras barn, och fruktar att de kommer att hamna på efterkälken gentemot andra studenter i övriga delar av Japan.”

En mamma säger:

”Jag önskar att ansvariga för skolväsendet snarast talar om för oss hur dessa lektioner ska tas igen!”

Just detta citat handlar om fem dagars ledighet för två barn i låg/mellanstadiet! Nu har de små liven ingen som helst chans att få ett någorlunda hyggligt jobb i framtiden med tanke på konkurrensen från övriga barn som hunnit lära sig skillnaden mellan gran och tall under denna vecka.

Jag säger då det.

Annonser

0 Responses to “Japanska mammor i ett nötskal”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Mest lästa inlägg

Annonser

%d bloggare gillar detta: